19 November 2013

SR


Alhamdulillah, idea untuk meng-update (Malaylish ni.. hehehe) sudah sampai..
ok, hari ni ubah sikit lah style penulisan kan.. *patah patah kan jari jemari.. (walaupun x elok sebenarnya.. jangan buat tau! )

Entri kali ni ialah SURI RUMAH
hhaaa! masih terngiang-ngiang lagi soalan Prof Izzi masa beliau menjadi tetamu dalam sebuah program di Kampus aku.. soalan beliau "siapa dekat sini ibu nya tidak bekerja / suri rumah?" rata ratanya mengangkat tangan menyatakan bahawa ibu mereka adalah suri rumah dan tidak bekerja.. Prof Izzi membalas "Siapa cakap yang seorang suri rumah itu tidak bekerja adalah salah.. kerana suri rumah itu satu PEKERJAAN" hmmm.. satu ilmu dekat situ..

Ibu bapa aku bekerja. Sepanjang bercuti ni, aku dapat merasa menjadi seorang suri rumah (tangga).. ehhhh! relax, aku x kawin lagi.. hehehe.. actually lebih kepada *bibik* lahh.. x lah, bila ibu bapa aku bekerja so untuk menguruskan rumah selepas balik kerja memang agak penat.. yelah. kerja dari pagi sampai petang lepas tu nak layan kerenah anak dua orang je mcm sepuloh orang ni. hehehe. maaf bonda ayahanda.. ok, suatu haritu aku agak keletihan membuat kerja. basuh kain 5 mesin (nasib baik pakai mesin), jemur kain, lipat kain, kemas kat dapur depan bersepah, kemas kt depan dapur pulak bersepah dan seterusnya..

tu pengalaman aku.. (kira praktis lah ni buat kerja kerja suri rumah.. hehehe.. aku ada update status kat laman sosial. rata rata nya ada yang meluahkan isi hati mereka.. siapa cakap suri rumah x de kerja ? awak silap.. bukan senang jadi suri rumah ni tau..

credit to Berita Harian

credit to it's authority

aku memang tabik kepada semua ibu / mak / mok / ummi / mama / mummy / mek / bonda dan seangkatan dengan nya.. even mereka bekerjaya sekalipun kerana pengorbanan mereka dari menggandung, melahirkan, menyusukan, mendidik sehingga dewasa macam ni..

TABIK HORMAT UNTUK KALIAN (IBU & SURI RUMAH)

17 November 2013

TS tu Tamat Sudah! :p


Alhamdulillah.. sihat semua? *macam ada orang baca kan nak tnya sihat bagai*

Alhamdulillah persoalan sudah terjawab setelah sekian lama kepala ni duk fikir "macam mana lah rupa keputusan aku sem ni? ensem ke x? ke comel-2 je??" Alhamdulillah.. tarikh keramat *konon keramat* keputusan keluar pada 1 Nov (Jumaat).. tp aku di maklumkan kawan2 kat wassup-2 yg dah boleh cek 31hb tu dah.. aku macam orang duk kat tempat penuh salji je sejuk bagai.. gilooo ketaq habaq ang.. gua nmpak je brutal macam ni, kalau tang tunggu result keluar ketaq macam ada orang nak mai belasah je.. kah3

Dengan ketiadaan laptop & tab nya.. aku x tahu nak cekoh mana nak tengok result guna ape eh? aduhh, lemah betul lah.. nasib baik lah anak sepupu baik hati nak bagi aku pinjam notebook dy yang super comel paghooookk ni.. kih3 tangan gua biasa laptop yang lama tu sbb keyboard besaq sedap sikit menaip nya.. ahh!! tu bukan point aku kat sini.. hehehe.. pape pon, terimakasih anak sepupu. LAP UUUU lahhh!! hehehehe

Alhamdulillah, oleh kerana result di tetapkan keluar 1 Nov, tp kawan2 seangkatan gatai pi bagitahu aku yang result dah boleh cek kat email 31 Okt.. so, aku yang x sedar diri (badan ketaq ntah apa2, result je pon minah wehhh!! hahahah) ni pon gagah kan jugak lah diri ni buka email yahhhhooooo!! tu .. hahaha. Dan seperti biasa lah, internet sokmo buat hal time-2 kemuncak macam ni.. ensem sangat lah tu.. aishhhh la kan. tp x pe aku masih setia menunggu dan menunggu lagii... :( Alhamdulillah pabila line internet pon dah ok, cepat2 taip email & password (risau line xde plak kalau taip perlahan-2 buat tambah stress aku je nnti...) hehehe.. opsss! email penuh dengan unread email, ahhh!! peduli itu semua, gua kena cari email dari encik U dulu.. finally I found it!! yeeeaayy..

Bismillah.. syukur Alhamdulillah, rezeki yang tak di sangka-sangka kan sebab sem akhir ni memang aku rasa x boleh nak pergi.. pastu semua subjek aku pasrah je "x kesah la result pape pon janji x repeat dh laa.. gua x mau kecewa kan mak ayah weeeehhhh!! gua tau isi hati mereka walaupun x tunjuk." Lepas tengok status keputusan, aku menangis kesyukuran + lega sebab dah berjaya menamatkan pelajaran di peringkat Diploma.. Paling bangga msti lah keluarga, syukur sangat sebab mak ayah aku x letak "bebanan yang melampau" kt aku sebab mereka tahu aku jenis "sederhana" dalam pelajaran.. walaupun aku tahu tiada istilah "sederhana" dalam kehidupan..

Status keputusan aku adalah TS . apa tu TS ? TS tu TAMAT SUDAH !!! yeaaaayyyy~ alhamdulillah Tamat Sudah perjalanan ku di peringkat Diploma.. insyaAllah lepas ni jika ada rezeki, ke peringkat ijazah pulak.. oh, yang wish tu terimakasih banyak2! TAHNIAH utk semua kawan-2.. Terimakasih utk segala2 nya.. nk ucap sorang2 mmg 5 page lah entri aku ni.. hehehe.. kepada yg ingat gua dapat ANC (anugerah naib canselor) tu, simpan angan-2 korang tu dulu ye.. insyaAllah one day I will grab it in future.. Terima kasih atas doa kalian semua, berkat doa kalian lah aku selamat dengan segulung diploma.. insyaAllah nanti konvo kita jumpa ye keluarga IM.. hehehe :)

sini jelah merapu.. sekian..

Credit this picture to :  Konvokesyen.uitm.edu.my

Inshaa Allah, akan sarung jubah konvo mcm ni.. amiinn
 
Golek-Golek