19 November 2013

SR


Alhamdulillah, idea untuk meng-update (Malaylish ni.. hehehe) sudah sampai..
ok, hari ni ubah sikit lah style penulisan kan.. *patah patah kan jari jemari.. (walaupun x elok sebenarnya.. jangan buat tau! )

Entri kali ni ialah SURI RUMAH
hhaaa! masih terngiang-ngiang lagi soalan Prof Izzi masa beliau menjadi tetamu dalam sebuah program di Kampus aku.. soalan beliau "siapa dekat sini ibu nya tidak bekerja / suri rumah?" rata ratanya mengangkat tangan menyatakan bahawa ibu mereka adalah suri rumah dan tidak bekerja.. Prof Izzi membalas "Siapa cakap yang seorang suri rumah itu tidak bekerja adalah salah.. kerana suri rumah itu satu PEKERJAAN" hmmm.. satu ilmu dekat situ..

Ibu bapa aku bekerja. Sepanjang bercuti ni, aku dapat merasa menjadi seorang suri rumah (tangga).. ehhhh! relax, aku x kawin lagi.. hehehe.. actually lebih kepada *bibik* lahh.. x lah, bila ibu bapa aku bekerja so untuk menguruskan rumah selepas balik kerja memang agak penat.. yelah. kerja dari pagi sampai petang lepas tu nak layan kerenah anak dua orang je mcm sepuloh orang ni. hehehe. maaf bonda ayahanda.. ok, suatu haritu aku agak keletihan membuat kerja. basuh kain 5 mesin (nasib baik pakai mesin), jemur kain, lipat kain, kemas kat dapur depan bersepah, kemas kt depan dapur pulak bersepah dan seterusnya..

tu pengalaman aku.. (kira praktis lah ni buat kerja kerja suri rumah.. hehehe.. aku ada update status kat laman sosial. rata rata nya ada yang meluahkan isi hati mereka.. siapa cakap suri rumah x de kerja ? awak silap.. bukan senang jadi suri rumah ni tau..

credit to Berita Harian

credit to it's authority

aku memang tabik kepada semua ibu / mak / mok / ummi / mama / mummy / mek / bonda dan seangkatan dengan nya.. even mereka bekerjaya sekalipun kerana pengorbanan mereka dari menggandung, melahirkan, menyusukan, mendidik sehingga dewasa macam ni..

TABIK HORMAT UNTUK KALIAN (IBU & SURI RUMAH)

4 comment:

  1. sangat setuju tu eyra. zuby lebih kurang sama. dah jadik suri rumah. tapi sebenarnya, bangun awal2 pagi, masak breakfeast, basuh baju, sapu rumah, membawa kepuasan dalam diri nie. tapi ada jugak la time2 malas bangun je terus online dgn x mandinya. mcm skrg la. hu7

    ReplyDelete
  2. yee.. betolll!!! hehehehe.... jd bibik pun pnt derrr... hahaha

    p/s: await x dak anonymous? haha

    ReplyDelete
  3. zubect : ehehehe.. kan? blh dah slow2.. praktis nak jadi bini orang oneday.. hehehe :)

    ReplyDelete
  4. fatimah ahmad bahsir : ohhh myyy.. maksu pn one of my reader? thanks..selamat lah kita semua mnjd bibik kat rumah masing2.. xpe, praktis2 utk mendatang. hehehehe :)

    ReplyDelete

 
Golek-Golek